3.8 Výživa ve 2. roce
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
V tomto období se zvyšuje pestrost jídelníčku, vytváří se návyky na
rozložení stravy v průběhu dne a dítě se má naučit nakrmit samostatně.
KOJENÍ
Stále kojte tak často a dlouho, jak dítě vyžaduje. Mateřské
mléko zůstává i v průběhu 2. roku života důležitou součástí potravy. Při
průměrné tvorbě asi půl litru denně, poskytuje mateřské mléko třetinu veškeré
potřebné energie a bílkovin. Maminky z české studie zmíněné v přecházející
kapitole, které buď pokračovaly v kojení nebo kojily ještě ve dvou letech, buď
pokračovaly v kojení v průběhu noci, před snídaní a po večeři, nebo kojily před
snídaní, během dne, po večeři a v noci již ne.
UMĚLÁ VÝŽIVA
Na trhu existují pokračovací mléka často označovaná číslem 3 nebo
„Junior“ („mléka pro batolata“) určená pro děti od dokončeného 8., 10. nebo 11.
měsíce.
Od jednoho roku můžete do jídelníčku zařadit „obyčejné“ plnotučné
pasterizované kravské mléko, ale podávání pokračovacích mlék je výhodné, kvůli
obsahu vybraných minerálů a vitaminů. Některá mléka také obsahují tzv.
prebiotika a probiotika, která mají příznivý vliv na imunitu.
VÝBĚR POTRAVIN
Dítě již obvykle jí to, co rodina, proto by rodina měla do určité míry
přizpůsobit výběr pokrmů. Podávejte co nejvíce různých potravin. Čím
rozmanitější potraviny dítě jí, tím je menší pravděpodobnost nedostatku některé
živiny.
Podávejte denně potraviny ze skupiny „obilniny“: kaše, chléb, pečivo,
rýže, těstoviny.
Postupně budou obilniny poskytovat největší část denního příjmu
energie tak, jak by tomu mělo být u dospělého. Poskytují energii ve formě
škrobů a mají zanedbatelné množství tuku.
Brambory jsou velmi dobrá příloha, protože také poskytují energii ve
formě škrobu. Navíc tvoří důležitý zdroj vitaminu C, protože je máme ve zvyku
jíst často. Nesmí být ale připraveny s velkým množstvím tuku, jako například
hranolky nebo bohatě omaštěná bramborová kaše.
Podávejte zeleninu a ovoce podle hesla „5x denně“, to znamená
při každém jídle.
Denně do jídelníčku zařazujte maso, ryby, drůbež, vajíčka nebo
luštěniny.
To samé platí i pro mléčné výrobky. Na trhu najdeme spoustu takových,
které poslouží jako rychlá svačina, např. bílý jogurt s ovocem.
Pokrmy již můžeme při přípravě solit, ale velmi málo. Naše „normální“
solení znamená průměrnou spotřebu soli asi 12 g na osobu, zatímco dospělým
doporučujeme max. 5 g denně. Dítě by mělo dostávat soli ještě méně. Sůl mu
chybět nebude, potřebné množství je přirozeně obsaženo v samotných
potravinách.
K dochucování pokrmů jsou vhodné zelené natě (petrželka, pažitka,
bazalka, kopr), kmín, koriandr (místo pepře). Můžete také dát trochu papriky
nebo muškátového květu.
Nejlepším nápojem je kojenecká voda, přírodní ovocné šťávy
ředěné kojeneckou vodou nebo dětské čaje.
PODÁVÁNÍ
Podávejte 3-4 jídla denně a mezi nimi 1-2 svačiny podle přání
dítěte. S postupným snižováním denního počtu…