Recept na vánočku po babičce, ale s upraveným způsobem pletení, který hezky drží tvar a nerozjíždí se při pečení.
Ingredience:
- 750 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 3 žloutky
- Lžička soli
- 300 ml mléka
- Citrónová kůra
- Vanilka (vanilkový cukr)
- 20 g rozinek
- 40 g mandlí nebo ořechů
- Kostka droždí (pro zadělání v dom. pekárně stačí ¾ kostky)
Příprava:
Klasika: V části teplého mléka zmladíme droždí, v ostatním rozkvedláme žloutky a sůl. Vše promícháme s moukou, cukrem a vlahým máslem, okořeníme, vyklopíme a prohněteme. Přidáme rozinky a mandle. Necháme pod utěrkou vykynout.
V domácí pekárně: Do pekárny vložíme jednotlivé suroviny v pořadí tekuté a pak sypké a necháme ji pracovat na program těsto. Rozinky…