Ovesné vločky jsou na Severu tak populární, že si vydobyly místo i ve vánočním cukroví. V Norsku se těmto nepečeným kuličkám říká havregrynskugler, ve Švédsku a Dánsku chokladbollar. Tradičně se vločky míchají s čokoládou a obalují se v kokosu, ale verze s malinovým džemem a silnou kávou je úžasně překvapivá.
Ingredience (70 KS PORCÍ)
- 400 g jemných ovesných vloček
- 240 g změklého másla
- 120 g jemně mletého třtinového cukru
- 4 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
- 4 lžíce silné černé kávy
- pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilkového lusku
- 50 g lyofilizovaných malin
Postup
- Vločky, máslo, cukr, kakao, kávu, malinový džem a vanilku smíchejte v míse a vypracujte kompaktní hmotu.…