3.8.4 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (4.
část)
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
POKRMY S MASEM
JÍDLO Z JEDNOHO HRNCE S JEHNĚČÍM MASEM
500 g jehněčí kýty, 200 g dlouhozrnné rýže, 2 středně velké cibule,
3 velká rajčata, 2 lžíce oleje, 20 g zázvorového kořene, 2 stroužky česneku, 1
lžička mletého kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička soli, 750 ml vody.
Maso nakrájejte na úzké proužky. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a
nasekejte nadrobno. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na
oleji opečte maso, přimíchejte cibuli, česnek, zázvor a rajčata a poduste asi 5
minut. Přidejte koření, vodu a přiveďte do varu. Zvolna vařte 30 minut. Pak
přidejte rýži a sůl a zvolna vařte dalších 20 minut. Pokrm by měl mít hutnou
konzistenci – téměř všechna voda by se měla vsáknout do rýže.
PLNĚNÉ ZELNÉ ZÁVITKY
300 g mletého libového masa, 120 g rýže, 1 středně velká hlávka
zelí, 200 g cibule, 1 vejce, 4 lžíce oleje, 100 g rajského protlaku, 200 ml vody,
sůl.
Mleté maso mírně posolte, promíchejte s rýží, vejcem a polovinou
cibule nakrájené nadrobno. Z hlávky zelí odřízněte několik velkých zdravých
listů, očistěte je a 3–4 minuty povařte. 400 g zelí ze středu nasekejte nahrubo.
Okapané zelné listy rozprostřete, tvrdé, neohebné části žeber, které by nešly
rolovat, vyřízněte. Na každý list dejte nádivku, sviňte a převažte nití nebo
spíchněte párátkem. Na oleji zpěňte druhou polovinu cibule, na ni položte
závitky, přidejte nakrájené zelí. Rajský protlak rozmíchejte ve vodě, nalijte
na závitky a duste asi 45 minut. Před podáváním odstraňte nit nebo párátka.
Podávejte s vařenými brambory.
BEZMASÉ POKRMY
POHANKOVÉ KROUPY SE ZELENINOU
Pohanka u nás bývala jednou z nejoblíbenějších obilnin, ale její
pěstování ve 20. století téměř vymizelo. V posledních letech o ni stoupá zájem
proto, že obsahuje cenné živiny a další látky, mezi živiny neřazené (např.
bioflavonoidy), o kterých se předpokládá, že mohou přispívat k prevenci
civilizačních onemocnění, a i proto, že se hodí pro pěstování v ekologickém
zemědělství.
250 g pohankových krup, 300 g míchané mražené zeleniny, 1 velká
cibule, 4 lžíce oleje, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra, 2 lžíce nasekané
petrželky, 500 ml vody, sůl.
Pohankové kroupy propláchněte studenou vodou, zalijte vodou, přidejte 1 zarovnanou lžičku soli a za občasného míchání vařte 5
minut. Odstavte, přikryjte hrnec poklicí, zabalte do několika utěrek nebo do
deky a nechte několik hodin vychladnout, aby pohanka mohla nabobtnat a změknout
– toho nelze dosáhnout ani delším vařením. Cibuli nakrájejte na kostičky a na
oleji krátce osmahněte, až zesklovatí. Přidejte nerozmraženou zeleninu,
podlijte trochou vody a uduste do měkka. Pak do zeleniny přimíchejte vychladlé
kroupy a nasekanou petrželku. Za občasného míchání nechte všechno společně na
mírném ohni důkladně prohřát. Předpodáváním posypte nastrouhaným sýrem.
Dospělí si mohou připepřit a…
/img>