3.8.3 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (3.
část)
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
MASOVÉ POKRMY
SEKANÁ PEČENĚ S PEČENÝMI BRAMBORY
500 g směsi mletého libového hovězího a vepřového masa, 2 rohlíky,
100 g cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 200 ml mléka, strouhanka na
zahuštění, sůl, kmín, 700 g středně velkých brambor, 4 lžíce oleje, voda na
podlévání.
Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte mlékem, promačkejte, aby
dobře nasákly. Chvíli je nechte rozmočit a pak je rozemněte na hladkou hmotu.
Do ní přidejte mleté maso, na malé kostičky nakrájenou cibuli, rozmačkaný
česnek, sůl, jedno celé vejce a jeden žloutek. Hmotu dobře promíchejte.
Nejlepší je důkladně ji promnout rukama. Rozdělte na polovinu a vytvarujte dvě
podlouhlé šišky. Pokud hmota není dostatečně tuhá, aby držela tvar, přidejte
strouhanku. Šišky dejte na olejem potřený pekáč. Zbylý bílek rozšlehejte
vidličkou v hrníčku, potřete jím sekanou a hustě posypte kmínem. Neoloupané
brambory pečlivě omyjte a důkladně očistěte kartáčkem. Sekanou obložte
neoloupanými brambory, vložte do rozehřáté trouby a pečte 1 hodinu při teplotě
200°C. Asi po 15 minutách pečeni polijte sklenicí osolené vody a ještě vždy po
čtvrthodině ji polijte vlastní šťávou. Podle potřeby přidejte vodu. Podávejte s
dýňovým zelím.
KUŘECÍ JÁTRA NA CIBULI
500 g kuřecích jater, 100 g cibule, 3 lžíce oleje, 100 ml vody, 1
lžička sladké papriky, sůl.
Játra omyjte, očistěte od světlých zbytků
kanálků, osušte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte na tenká
kolečka. Na rozehřátý olej dejte cibuli a míchejte, až se kolečka rozpadnou na
kroužky. Přidejte játra a za stálého promíchávání asi 5 minut opečte. Směs
rozdělte na nahřáté talíře (vložte je na chvilku do trouby zahřáté na 50 °C) .
Zbylý výpek na pánvi zalijte vodou, mírně posolte, přidejte papriku a chvíli
povařte. Na každou porci přidejte 1 lžíci šťávy.
Podávejte s dušenou mrkví a vařenými brambory.
PŘÍRODNÍ TELECÍ PLÁTKY
500 g telecí kýty (4 plátky), 4 lžíce oleje, trocha hladké mouky,
sůl.
Plátky masa z obou stran naklepejte, posolte a poprašte moukou. Na
pánvi rozehřejte olej a plátky na něm z obou stran opečte. Přeložte na zahřáté
talíře. Do tuku zbylého na pánvi přidejte 4 lžíce horké vody a nechte přejít
varem. Šťávu nalijte na plátky. Podávejte s brambory dušenými s rajčaty.
RYBÍ FILÉ PO MLYNÁŘSKU
600 g rybího filé, hladká mouka na obalení, 4 lžíce oleje, citron,
sůl.
Rybí filé před přípravou nerozmrazujte – mohlo by se rozpadat.
Zmrazené filé osolte a obalte v mouce. Do rozehřátého oleje vložte filé a po
obou stranách je dozlatova osmahněte. Upečené pokapejte citrónovou šťávou.
Podávejte s dušeným pórkem a vařeným bramborem. Filé dítěti pečlivě rozeberte
na kousky, abyste se přesvědčila, že neobsahuje kostičky.
ZELENINOVÉ PŘÍLOHY
DÝŇOVÉ ZELÍ
500 g dýně, 1 středně velká cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 1
lžíce cukru, 20g mouky, 1 lžíce nasekaného kopru, sůl.
Dýni podélně rozkrojte, z dužiny vyškrábejte lžící…