3.8.2 Rodinné recepty vhodné pro děti od jednoho roku (2.
část)
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Tuk, sůl a bylinky: podle doporučení Státního zdravotního
ústavu bychom měli omezit ve stravě celkové množství tuku, ale potřebujeme
rostlinné tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny. Proto při přípravě pokrmů
používejte rostlinné oleje a snažte se nepřekračovat množství uvedená v
receptech. Všimněte si, že v některých receptech není uvedená sůl. Snažte se jí
všude používat co nejméně a chuť pokrmů místo soli ochucujte podle vlastního
uvážení zelenými bylinkami (petrželka, pažitka, kopr, bazalka) příklady
naleznete v receptech.
POKRMY S MASEM
MASOVÉ KNEDLÍČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
400 g mletého libového hovězího masa, 2 rohlíky, 200 ml mléka, 1
vejce, 1 středně velká cibule, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 4 lžíce
oleje, 4 velká rajčata, 200 ml masového vývaru, sůl.
Rohlíky nakrájejte na kolečka, zalijte mlékem a nechte rozmočit. Pak
je rozemněte a vymačkejte z nich přebytek mléka. Mleté maso v míse důkladně
promíchejte s vejcem, vymačkanými rohlíky, nadrobno nasekanou cibulí a
petrželkou, mírně osolte a zpracujte v hladkou hmotu. Z hmoty vytvarujte
knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na
kostičky. Knedlíčky ze všech stran rychle opečte na rozpáleném oleji na pánvi.
Pak přidejte nakrájená rajčata, krátce je společně s masem osmahněte, podlijte
vývarem, zmírněte plamen a duste pod pokličkou asi 20 minut do měkka.
KUŘECÍ STEHNA PO ZAHRADNICKU
4 kuřecí stehna, 3 lžíce oleje, 200 g mraženého zeleného hrášku, 100 g
celeru, 100 g pastiňáku, 100 g mrkve, 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 2 lžičky
hladké mouky, sůl.
Zeleninu omyjte, oškrábejte, znovu omyjte a nakrájejte na
kostičky. Na hlubší pánvi rozehřejte olej a krátce na něm ze všech stran opečte
kuřecí stehna. Podlijte vodou, mírně osolte a duste pod pokličkou. Když jsou
stehna poloměkká, přidejte zeleninu, bazalku a za občasného míchání duste do
měkka. Posypte moukou a promíchejte. Případně přidejte ještě trochu vody, aby v
pokrmu byla šťáva, a ještě chvíli poduste.
BEZMASÉ POKRMY
HLÁVKOVÉ ZELÍ S TĚSTOVINAMI
400 g hlávkového zelí, 400 g malých vřetének nebo jiných těstovin, 1
středně velká cibule, 2 lžičky kmínu, 4 lžíce oleje, sůl.
Na pánvi na oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibulku. Přidejte
jemně nakrouhané zelí, kmín, mírně osolte, trochu podlijte vodou a uduste do
měkka. Vodu nechte odpařit. Těstoviny uvařte podle návodu a sceďte. Do
udušeného zelí vmíchejte uvařené těstoviny, dobře promíchejte a společně
prohřejte.
Dospělí si mohou pokapat sójovou omáčkou nebo tekutým polévkovým
kořením.
ZELENINA S BRAMBORY A PARBOLIZOVANOU RÝŽÍ
Parbolizovaná (anglicky parboiled) rýže je výhodná z výživového
hlediska. Podstatou této původně čínské a indické tradiční úpravy je namočení a
usušení rýže před loupáním. Při tomto procesu pronikne část ve vodě rozpustných
vitaminů do nitra zrna, a proto nedochází k jejich ztrátám při dalším
…