3.5.1 Recepty - 8.-12. měsíc
MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Množství potravin, které tvoří jednu průměrnou kojeneckou porci, si
upravte podle toho, jak velký jedlík je vaše dítě. Recepty můžete obměňovat
používáním jiné než uvedené zeleniny a masa. Také v praxi asi nebudete vařit
jedinou porci masa, případně přílohy, spíše připravíte maso nebo přílohu pro
celou rodinu a z nich oddělíte porci pro dítě.
PŘÍKRMY S MASEM
BRAMBOROVÁ KAŠE S BROKOLICÍ A HOVĚZÍM MASEM
70 g brambor; 50 g brokolice; 40 g vařeného hovězího masa; 1 lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje; 2 lžíce mléka.
Omyté a oloupané brambory nakrájejte na kostičky a spolu s omytou, na kousky nakrájenou
brokolicí zalijte vařící vodou tak, aby je právě pokrývala. Uvařte do měkka,
slijte vodu, přidejte tuk a mléko a rozmačkejte vidličkou. Přimíchejte nadrobno
nasekané maso.
MÍCHANÁ ZELENINA S KRŮTÍMI PRSÍČKY
120 g zeleniny (květák, hrášek, petržel, fenykl, zelené fazolky); 40
g vařených krůtích prsíček; 1 lžička rostlinného másla
Omytou a nakrájenou
zeleninu zalijte vařící vodou tak, aby ji právě pokrývala, a uvařte do měkka.
Přidejte lžičku rostlinného másla a rozetřete jemně vidličkou. Podle potřeby
přidejte trochu vody, ve které se zelenina vařila, nebo mléka. Přimíchejte
jemně nakrájené maso.
HAŠÉ Z KRÁLÍKA S KVĚTÁKEM A HRÁŠKOVOU OMÁČKOU
40 g králičího masa; 100 g květáku; 50 g zeleného hrášku; 50 ml
mléka; 1 lžička slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
Maso dejte vařit do vroucí vody a uvařte do měkka. Květák umyjte,
pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody do měkka. Maso spolu s květákem
umelte, přidejte olej a promíchejte.
Hrášek opláchněte a v troše vody uvařte do měkka. Uvařený
propasírujte přes síto, promíchejte s mlékem a převařte. Přelijte přes
hašé.
TELECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVOU KAŠÍ
80 g oloupaných brambor; 50 g špenátového protlaku; 40 g vařeného
jemně nasekaného telecího masa; 1 lžička rostlinného másla; 3–4 lžíce mléka
Omyté a oloupané brambory nakrájejte na drobné kousky. Dejte vařit
do trochy horké vody tak, aby všechny kousky byly právě ponořené. Uvařené do
měkka rozmačkejte vidličkou a s mlékem vymíchejte do hladké kaše. Zmrazený
špenátový protlak dejte do kastrolku, trochu podlijte vodou, na mírném ohni
nechte rozmrazit a asi 15 minut povařte s 2 lžícemi mléka. Buď můžete dát na
talíř zvlášť kaši, špenát a maso, nebo všechno promíchejte.
PŘÍKRMY Z RÝŽE A TĚSTOVIN
TĚSTOVINY SE ZELENINOVOU OMÁČKOU
80 g vařených těstovin; 80 g cukety a mrkve; 1 lžička
slunečnicového, olivového nebo kukuřičného oleje
Zeleninu omyjte, oloupejte, znovu omyjte, zalijte horkou vodou tak,
aby byla právě ponořená, a uvařte do měkka. Přidejte olej a rozmixujte s vodou,
ve které se vařila. Přelijte přes uvařené těstoviny.
ZELENINOVÉ RIZOTO
100 g vařené rýže; 100…