8.3.3
Potravinové alergie, intolerance potravin, alternativní výživové směry
MUDr. Pavla Hružíková
Alergie na bílkovinu kravského mléka
S intolerancí na bílkovinu kravského mléka se setkáváme poměrně často již od kojeneckého období. Stává se, že přibližně okolo 3 let věku u některých dětí tato intolerance vymizí. Podle studie provedené v Praze v letech 2004–2006 se projevuje u 2,2 % kojenců. Většinou vymizí v 1. roce života. Dokonce u 90 % postižených dětí do 6 let věku. Tento problém je obvykleji nazýván hypersenzitivitou, protože často nemá obraz v laboratoři a diagnostika se stanovuje expozicí bílkovině kravského mléka a následně jeho důslednou eliminací a ústupem projevů. Projevuje se hlenovitou stolicí s krvavými nitkami, kolikami, kožními projevy typu ekzém, kopřivka. U postižených dětí není vhodné nahrazovat kravské mléko kozím či ovčím mlékem. U těchto typů mlék bývá často zkřížená alergická reakce.
V důsledku omezení příjmu mléčných produktů může docházet k nedostatku vápníku v těle. Ten je nutno doplňovat a nahrazovat. Z farmaceutických výrobků je to vitamín D, který je dodáván v kapkách a usnadňuje vstřebání vápníku. Z potravin je vhodné navýšit množství těch, které obsahují velké množství vápníku. Je to hlavně mák, sezamové semínka, mandle, lískové ořechy, z exotických pochutin jsou to mořské řasy, ze zeleniny obzvláště brokolice, kapusta, fenykl, květák, z ovoce hlavně sušené fíky, meruňky, švestky. Je vhodné také navýšit množství přijímaných ryb. Pro děti bude lukrativní obsah vápníků v kakaových bobech (pravém kakau, ideálně jen rozdrcené kakaové boby). Pro vstřebávání je rovněž důležitá příprava a další potraviny v jídle a je třeba pamatovat na to, že mnohé látky snižují vstřebání vápníku. Je to kyselina fytová (obsažená v luštěninách a semenech), kyselina šťavelová (ve špenátu) a vláknina, která váže vápník ve střevech a brání vstřebání.
Alergie na laktózu
Alergie na laktózu je často zaměňována s alergií na bílkovinu kravského mléka. Jde ovšem o nedostatek enzymu laktázy, která štěpí tzv. mléčný cukr – laktózu. Projevy jsou pouze gastrointestinální, zato respirační či kožní potíže se nevyskytují. Původ alergie může být vrozený již u narozeného dítěte či získaný, nejčastěji u pubertálního dítěte a dospělého při zánětlivých onemocněních střev nebo gastroenteritidách. Zde může být alergie příčinou dlouhodobých urputných průjmů a střevních kolik. V období druhého až pátého roku dítěte dochází k přirozenému úbytku laktázy různou mírou u každého jedince. To většinou nebrání v konzumaci mléka a mléčných výrobků.
Terapie spočívá v omezení přísunu laktózy až do ústupu klinických projevů. Obsah laktózy se snižuje s mírou fermentace produktů (jogurty, kefíry). Ze sýrů obsahují nejvíce laktózy tvrdé sýry, nejméně máslo. Některé způsoby konzumace mohou pomoci při mírné formě alergie. Lépe tolerované je slazené mléko, mléko s čokoládou (pomaleji se vyprazdňuje z žaludku), ze stejného důvodu tučnější mléko, smetana. Dále je laktóza obsažena v pečivu, margarínech, sladkostech a mnohých produktech s obsahem syrovátky či kaseinu. Skrytý obsah laktózy bývá jako přídatná látka k lékům v tabletové podobě.
Alergie na lepek
Alergie na lepek je rovněž jedna s poměrně rozšířených alergií v naší populaci. Je často zaměňována za celiakii. Rozdíl je opět imunologický, kdy celiakie není způsobena typickými protilátkami, tzv. IgE. Alergie na lepek může v průběhu života opět vymizet, celiakie je doživotní. Opatření je ovšem u obou onemocnění stejné – vyřazení lepku z potravy. Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, která se nachází v obilovinách. Nejvíce je ho obsaženo v pšenici, minimálně v žitu či ječmenu. Bohužel často dochází ke zkříženým reakcím na podobné typy bílkovin, které žito, ječmen nebo oves obsahují. Alergie se projevuje střevními potížemi (nadýmání, průjem), ale často se přidružují další obtíže jako únava, závratě, kožní problémy se svědivou vyrážkou, anémie. Dietetické omezení je základní terapií. Důležité je dbát na striktní kontrolu potravin, neboť lepek bývá často skryt v potravinách, kde bychom ho mnohdy nečekali. Jsou to uzeniny, cukrovinky (glukózovo-fruktózový sirup z pšenice), žvýkačky, potraviny zahuštěné pšeničnou moukou, kroupy, některé přídatné…