3.14.2 Pomocné účinky živlů
Ing. Vít Syrový
Kromě vlivu barev bychom měli brát v úvahu i působení živlů.
Přestože si to leckdy ani neuvědomujeme, vyplývá z nich totiž nemálo úkonů,
které s dětmi provádíme: Pokud je například v zimě dobře oblékáme, jak se říká:
„Aby nenachladly“, tak se jinými slovy snažíme zamezit ztrátám tělesného živlu ohně. Jestliže naopak srážíme vysokou teplotu zábalem do mokrého
prostěradla a dáváme-li jim dostatek tekutin, posilujeme tím protichůdný živel,
tj. vodu. Bereme-li je ven do přírody, aby se nadýchaly čerstvého
ovzduší, podporujeme tím zase živel vzduchu. A zamysleli jste se někdy
nad tím, proč se většina malých dětí s takovým potěšením přehrabuje ručkama v
písku či hlíně? Posilují si tím – aniž bychom jim to říkali – živel
země.
PROČ VYUŽÍVAT ŽIVLY ?
O obrovském významu čtyř základních živlů svědčí mimo jiné to, že se
jimi lidé zaobírají již mnoho tisíc let. Dokazují to i záznamy, které lze
nalézt v klasické řecké filozofii a dalších naukách. Také Hippokrates považoval
živly za nesmírně důležité, z čehož vyplývá i rozdělení veškeré potravy a bylin
dle jejich podstatných vlastností na horké, studené, suché a vlhké. Dobré zdraví prý udržoval pomocí jejich rovnováhy a vydatného
cvičení na čerstvém vzduchu. Dávní lékaři běžně uváděli, že daná surovina
je kupř. zahřívající a vysušující. Z toho zákonitě vyplývalo i její možné užití
při určitých druzích onemocnění, třeba při prochladnutí spojeném s nedostatkem
ohně. Naopak při jeho přebytku, který se projevuje nadbytečnou horkostí (což
lze zjistit třeba přiložením dlaně), doporučovali chladivé suroviny, obsahující
dostatek vody, např. šťavnaté plody, jako je okurka a další.
Uveďme si několik praktických příkladů, které alespoň částečně
objasňují, jak lze harmonizovat živly: Často se užívají bylinné čaje,
které mají nejen léčivé účinky, ale můžeme jimi působit i na nevyrovnané živly.
Potřebujeme-li třeba zchladit „přebytečný žár“, lze užít nálevy z tzv. chladivých bylin, např. máty, levandule, jitrocele a řepíku. Pokud
chceme spíše prohřát, jsou vhodnější zahřívající byliny, jako je
rozmarýna, mateřídouška a další (obsáhlejší soupisy lze nalézt v knize
Tajemství krve). Nemalý význam má i teplota přijímaných nápojů: Jsou-li
studené, zchlazují, a naopak, teplé zase prohřívají. Možná někoho napadne, proč
se při horečkách doporučují teplé čaje. Vysvětlení je jednoduché: Mají přispět
k tomu, aby se pacient začal potit, což napomáhá k ochlazení organismu.
VÝZNAM ČICHU
Nesmírný přínos dostatečného pohybu na čerstvém vzduchu je
všeobecně známý. Podívejme se ještě na další látky, které přináší vzdušný
živel, jimiž jsou vonné sloučeniny. Různé vůně vnímané čichem napomáhají v prvé řadě k snadnějšímu rozlišování, zda je pro nás daná věc
vhodná, či nikoli. Význam čichu si uvědomíme tehdy, sledujeme-li, kam vedou
nervové dráhy od čichových receptorů (umístěných v nosní sliznici): Směřují do
vývojově nejstarší centrální oblasti mozku, jež řídí nejdůležitější pochody v
organismu. Zpětnou cestou lze vysílat k oblastem denního vědomí takové impulzy,
jež významně ovlivňují i preferenci určitých vůní. Téměř každý se již zřejmě
setkal s tím, že mu najednou byly příjemné vůně, např. některé byliny, které
dříve vnímal jako neutrální až nelibé. Tímto nám může být dáváno najevo, že
suroviny, jež nás takto přitahují, obsahují něco, co v dané době postrádáme.
Zaměříme-li se již dříve popsaným způsobem na…