Podzimní dýňová variace na italské rizoto. Velmi jednoduché, přesto překvapivě sametově lahodné. Výraznější parmazán zjemní mascarpone a chuť dýně povzbudí víno. Výslednou chuť podtrhne čerstvá šalvěj.
Ingredience
- 1 kg dýně, oloupané a nakrájené
- 300 g kulatozrnné rýže
- 1 cibule
- olivový olej
- 2dl kvalitního bílého vína
- 100 g parmezánu jemně nastrouhaného, plus na posypání
- 120 g mascarpone
- 12 čerstvých lístků šalvěje
- Sůl, pepř
Postup
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji v hluboké pánvi. Přidáme na kousky nakrájenou dýni a ještě chvíli opékáme. Zasypeme rýží a zalijeme vínem. Mícháme 2-3 minuty, aby se část vína vypařila. Pak postupně (nejlépe po čtvrtlitrech) přileváme vodu (vývar), a…