Šlehaná lučina je výtečná, ale má jednu chybu - jeden kelímek nikdy nestačí. Zkuste si tedy našlehat svoji vlastní domácí. Je výtečná, nadýchaná jako obláček a hlavně je jí dost.
Ingredience:
1 kg smetanového jogurtu
250 ml smetany ke šlehání
Sůl na dochucení
Bylinky podle chuti
Postup:
Smetanu vyšleháme dotuha a jemně vmícháme do jogurtu. Dosolíme podle chuti a kdo má rád, může přidat česnek, pažitku nebo další bylinky podle chuti. Vše nalijeme do většího cedníku vyloženého čistou plátěnou utěrkou nebo plenou, který postavíme na kastrol nebo mísu a necháme cca 24 hodin v chladu odkapávat. Pak už jen vyklopíme do čisté nádoby s víčkem a můžeme mazat na chleba. Domácí lučina je vhodná i na výrobu oblíbených cheesecaků - slaných i…