Rýmovník do truhlíku, vyhnete se kapesníku… Tato stále populárnější rostlinka dokáže zahnat první podzimní nachlazení a vpodobě sirupu navíc moc dobře chutná.
Ingredience
- 35 lístků rýmovníku
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 l vody
- 1 kg cukru
Příprava
Den před plánovaným vařením sirupu si připravíme odvar. Lístky rýmovníku nemyjeme a spolu s očištěnými plátky citrónu ( limety či pomeranče) dáme do hrnce a přelijeme dostatečným množstvím horké vody, vše musí být ponořené. Necháme vylouhovat přes noc pod pokličkou.
Druhý den scedíme přes sítko a přivedeme odvar k varu, poté ztlumíme plamen a pomalu přisypeme cukr. Za občasného míchání vaříme a hlídáme konzistenci sirupu. Konzistenci zkoušíme tak, že pomocí lžičky vezmeme malé množství sirupu a kápneme…